Praha, 12. srpna 2025 – Zjednodušit pravidla, podpořit poctivé podnikatele, zlepšit pracovní podmínky a přitáhnout zpět mladé lidi do oboru. Hospodářská komora přichází s konkrétními návrhy, které mohou české gastronomii otevřít cestu k její modernizaci a udržitelnému rozvoji.
Gastronomie je důležitou součástí českého hospodářství – zaměstnává desítky tisíc lidí, má zásadní vliv na turismus a zároveň vytváří prostor pro podnikání v regionech. Přesto je dlouhodobě zatížena zbytečnou administrativou, nepružnými pravidly a špatnou reputací. Hospodářská komora ČR nyní přináší návrh pěti konkrétních opatření, která mohou oboru ulevit, posílit jeho důvěryhodnost a zvýšit jeho atraktivitu i pro novou generaci zaměstnanců.
„Gastronomie nechce výjimky. Chce férové podmínky, jednoduchá pravidla a prostředí, kde poctiví lidé nebudou v nevýhodě. Naše návrhy vycházejí z reálných zkušeností provozovatelů napříč republikou,“ říká Luboš Kastner, člen představenstva Hospodářské komory ČR a předseda odborné sekce pro rozvoj služeb v oblasti pohostinství
a gastroprovozu.
První prioritou je odstranění zbytečné byrokracie a snížení nadměrné kontrolní zátěže, která podnikatelům komplikuje každodenní provoz. „Komora navrhuje slučování agend, přehlednější pravidla a větší důraz na metodickou podporu než na postihy. Návrhy navazují na naši dlouhodobou iniciativu Byrokratický detox a na snahu výrazně podnikatelům zjednodušit orientaci ve složitých právních předpisech,“ vysvětluje Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory.
Druhou prioritou je jasné legislativní ukotvení pravidel pro spropitné. Přestože jde o běžnou a očekávanou součást odměňování, zákony na ni stále nepamatují. Nová úprava by měla po vzoru podobných úprav v zahraničí přinést právní jistotu pro zaměstnance i zaměstnavatele a umožnit, aby spropitné mohlo být férovou a oficiální součástí odměny za práci. Existence zákonných pravidel pro spropitné bude zároveň stimulovat zaměstnavatele k posilování úlohy řádné mzdy v odměně za práci.
Třetím bodem je větší flexibilita trhu práce – tedy úprava pravidel pro dohody o provedení práce a možnost pružněji nastavit i hlavní pracovní poměry s vědomím, že zejména mladší generace zaměstnanců požaduje od zaměstnavatelů větší flexibilitu, než jakou nabízí v nedávné době novelizovaná pracovněprávní pravidla. Cílem je vytvořit prostor pro moderní pracovní režimy, které budou vyhovovat jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům.
Čtvrtou prioritou je sjednocení sazby DPH na úrovni 12 % pro veškeré nealkoholické nápoje. Současné rozdělení daňových sazeb je nepřehledné a vytváří zbytečné rozdíly mezi jednotlivými typy provozů i služeb. Jednotná sazba přinese jednoduchost, srozumitelnost a rovné podmínky.
Pátý bod reflektuje probíhající veřejnou debatu o možném zavedení jednoduché digitální evidence tržeb. Pokud by stát ve spolupráci s podnikatelským sektorem přišel s moderním a uživatelsky přívětivým řešením, které bude neutrální ve vztahu ke způsobu placení a které bude podnikatele stimulovat k evidenci, přispělo by to k férovému podnikatelskému prostředí, na jehož formování se bude obor gastronomie konstruktivně podílet. Hospodářská komora dlouhodobě podporuje moderní a jednoduché, pro podnikatele i spotřebitele prakticky užitečné vytváření digitální stopy o provedené koupi, resp. prodeji zboží nebo služby.
„Nechceme se vracet zpět. Chceme se dívat dopředu – s respektem k lidem, technologiím i odpovědnému podnikání. Gastronomie je každodenní součástí života milionů lidí a působí v ní tisíce drobných podnikatelů, kteří si zaslouží, aby s nimi stát jednal jako s partnery, a ne jako s podezřelými,“ říká Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory.
Navržená opatření se mohou stát součástí politických programů pro příští volební období. Hospodářská komora chce svými podněty aktivně přispět k tomu, aby se gastronomie vrátila mezi důvěryhodné, stabilní a atraktivní obory podnikání i zaměstnání.
S pozdravem
Jan Sotona
tiskový mluvčí
Hospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A) • Na Florenci 2116/15 • 110 00 Praha 1
M +420 777 723 593
sotona@komora.cz